Op zaterdag 17 december vond ter gelegenheid van het 100-jarige jubileum van de KNDB een interland plaats tussen een team bestaande uit Nederlandse spelers en een team bestaande uit Belgische spelers. De interland vond plaats in het Zuid-Limburgse Schaesberg. De daminterland tussen Nederland en België maakte aan beide zijden onvermoede krachten los. De Belgen namen al vrij snel een voorsprong van zes punten, leidden vlak voor het einde zelfs met 15-11 maar in het zesde speeluur wist Oranje op het nippertje nog langszij te komen. En daar kon iedereen uiteindelijk wel vrede mee hebben.

De wedstrijd werd in Schaesberg (gem. Landgraaf) gespeeld in verband met het eeuwfeest van de Koninklijke Nederlandse Dambond (KNDB) en het 75-jarig bestaan van de Provinciaal Limburgse Dambond (PLDB). De voorzitter van de Belgische dambond, Alex Libbrecht, liet na afloop weten er wel oren naar te hebben om volgend jaar de return te organiseren.Nederland vaardigt ten gevolge van met het krachtsverschil tussen beide landen al sinds jaar en dag een soort B-team af. Technisch directeur Johan Krajenbrink koos dit keer voor een – voornamelijk – Limburgse mix van jonge talenten en routiniers. De meeste Belgische spelers komen ook uit in de Nederlandse clubcompetitie.

Na het spelen van de Brabançonne en het Wilhelmus, en de eerste zet van KNDB-preses Johan Haijtink aan het eerste bord bij oud-wereldkampioene Olga Kamyshleeva en de Belgische titelhouder Bernard Lemmens, liep Nederland al snel achter de feiten aan. De veel lager ingeschaalde Eric Conrad verraste Peter Schellekens met een mooie combinatie en Erwin Heunen moest zich gewonnen geven aan Marc de Meulenaere. Tot overmaat van ramp overzag jeugdspeler Wouter Morssink in (vrijwel) gewonnen stand eens een zetje van Freddy Egels. Inmiddels waren ook drie partijen in remise geëindigd, waaronder die tussen de Limburgse kampioen Gijs Schoenmakers (vervanger van Brion Koullen) en Yves VandeBerg.

Inhaalrace

Bij een stand van 6-12 zette Oranje dan toch z'n inhaalrace in. De eerste winstpartij kwam van Tom Swelsen. De jeugdige Heerlenaar won op de klok van Valere Hermans, die op dat moment ook had kunnen opgeven. Dankzij een sterk gespeeld eindspel van Koos van Amerongen tegen Jimmy Depaepe werd de achterstand gereduceerd tot 10-12. Met nog vier partijen aan de gang ging het zesde speeluur in. De strijd leek gestreden toen Jitse Slump in remisestand op het verkeerde veld een tweede dam haalde en Anthon Hanssens met een ultieme finesse een fraai slotmotief op het bord toverde. Captain Willy Maertzdorf had aanzienlijk voordeel maar Hein de Cokere bleef binnen de remisemarge.

De zaal van café Parasol puilde uit toen de interland toch nog een onverwachte wending kreeg. Eerst behaalde Tim Vermeulen een keurige overwinning.  Randy Cardozo werd ten slotte de gevierde held. De speler van De Ridder joeg Kenny le Roy aan z'n lans door een zes-om-drie-eindspel met veel geduld, vlijt en techniek tot een winnende vier-om-twee te herleiden. En kon de internationale arbiter Cor Verdel (Haarlem) als eindstand 15-15 op het wedstrijdformulier noteren.

De Limburgse organisator Dieter van Gortel toonde zich een zeer tevreden man. 'Het was een bijzonder geslaagde ontmoeting met zeer veel belangstelling, in een sfeervolle ambiance en amicale verhoudingen waarin iedereen het naar de zin had en met een juiste uitslag'.


Nederland-België 15-15:
01. Olga Kamyushleeva – Bernard Lemmens 1-1
02. Paul Nitsch – Patrick Casaril 1-1
03. Gijs Schoenmakers – Yves Vandeberg 1-1
04. Erwin Heunen – Marc de Meulenare 0-2
05. Willy Maertzdorf – Hein de Cokere 1-1 
06. Peter Schellekens – Eric Conrad 0-2

07. Koos van Amerongen – Jimmy Depaepe 2-0

08. Randy Cardozo – Kenny le Roy 2-0

09. Tom Swelsen - Valere Hermans
10. Jan van der Star – Janes de Vries 1-1
11. Jitse Slump – Anthon Hanssens 0-2
12 .Tim Vermeulen – Bert Deneef 0-2
13. Mitchel Mensinga – Michel Trouet 1-1
14. Wouter Morssink – Freddy Egels 0-2
15. Folkert Jansen – Eddy Janssen 1-1

07. Koos van Amerongen – Jimmy Depaepe 2-0

08. Randy Cardozo – Kenny le Roy 2-0

09. Tom Swelsen - Valere Hermans
10. Jan van der Star – Janes de Vries 1-1
11. Jitse Slump – Anthon Hanssens 0-2
12 .Tim Vermeulen – Bert Deneef 0-2
13. Mitchel Mensinga – Michel Trouet 1-1
14.
Wouter Morssink – Freddy Egels 0-2
15. Folkert Jansen – Eddy Janssen 1-1

 

De partijen zijn op Toernooibase te vinden. Foto's van de interland zijn ook op Toernooibase te vinden.

 
Banner
Banner
Banner